Badrumsskolan

 • Att tänka på innan du renoverar ett badrum

  Badrummet har förändrats genom åren och är idag mer än ett rum för personlig hygien, det är idag en plats för avslappning och välmående. Det är också en stor investering att renovera badrummet och det ska hålla länge.

  För att badrummet ska hålla i längden är det inte bara kvaliteten på inredningen och uppbyggnad som är viktigt att tänka på utan även att design och färgval är viktigt. Väljer man en stil som snabbt går ur tiden kommer badrummet kännas trist att vistas i och man kommer ångra sig. Det är då smartare att välja tidlösa varianter och enkla färgval för att sedan piffa till med utbytbara detaljer så som växter, handdukar i trendiga färger, och förvaring till småsaker. Det gör det lätt att ändra och förnya badrummet med enkla medel. Vill man göra om mer än så i badrummet men inte har råd eller ork att göra om hela rummet kan en ny blandare, kommod eller bänkskiva göra väldigt stor skillnad.

   

  Förberedelser

  Inspiration
  När du börjar fundera över din kommande renovering är det bra att börja med att titta på nätet, läsa tidningar och titta in hos grannar eller vänner för att få inspiration. Bor du nära någon av våra butiker har vi flera hundra badrumsmiljöer uppbyggda som är bra att vandra omkring bland för att skapa sig en uppfattning om vad man gillar.

  Skissa och planera
  Försök sedan att börja skissa upp ditt badrum, det behövs inte något datorprogram för det utan det går lika bra att skissa för hand. Renoverar du ett existerande badrum ska du fundera på om allt ska vara på samma plats som innan eller om något ska flyttas. Bygger du ett badrum från grunden i ett nybyggt hus kan du få det precis hur du vill och det krävs då att fundera en extra gång på hur du vill ha det. Viktigt att tänka på är att få rätt svängrum som behövs framför toaletten, handfatet och övrig inredning, annars kommer badrummet kännas oplanerat och trångt. Skissa skalenligt och tänk ut detta redan från början.

  Tänk långsiktigt
  Att renovera badrummet är en stor investering och ska kännas bra i många år framöver. Försök därför att bortse från det hetaste trenderna när det kommer till färger och materialval. Det är smartare att göra säkra stilrena val och sedan piffa till badrummet med andra inventarier. Se till att välja material och färger som du kommer att trivas med i många år framöver. Välj även möbler, blandare, badkar etc. av hög kvalitet, annars kommer du ångra dig inom ett par år när det redan börjar se slitet och tråkigt ut.

  Golvvärme
  Att välja golvvärme i sitt badrum är smart av flera olika anledningar. Det är dels väldigt skönt att gå på men också väldigt praktiskt. Har du golvvärme i badrummet behöver du inte ha ett element som tar plats och gör det svårt att planera och möblera rummet. Det är en detalj som känns väldigt lyxig och som höjer vardagsglädjen. Golvvärme funkar till de flesta golvmaterial och glöm inte att satsa på en bra ventilation, det minskar risken för framtida fuktskador.

   

  Bra att tänka på

  • Välj badrumsmöbler och inredning som är lättstädad. Vägghängt porslin gör det enkelt att komma åt och badrumsskåp som går upp till taket ger dig mycket förvaring och en yta mindre att torka damm från.
  • Hur många är ni som ska samsas om badrummet? Planera förvaringen utifrån det.
  • Skapa ett kollage av inspirationsbilder från tidningar och från internet på den stilen av badrum som du vill ha. På så sätt är det enkelt att gå tillbaka till det kollaget och hålla en röd tråd vid inköp av produkter.
  • Välj rätt belysning. I ett litet badrum räcker det oftast med belysningen som kommer från spegeln. I ett större badrum kan det vara bra att komplettera med spotlights i taket. Sätt då gärna in en dimmer så att det går att få till både mysbelysning och starkare ljus. All elektronik ska vara anpassad till våtrum och det krävs en behörig elektriker som gör jobbet.
  • Välj en blandare som både är snygg och praktisk. Det finns många blandare i mängder utav material, så titta runt och bestäm dig för vad du gillar. Vi rekommenderar att välja en energisparande blandare.
  • Badkar eller dusch? Det är en smakfråga för många om vilket man föredrar. För barnfamiljer är badkar ett smart val. Väljer ni dusch är det lättare att hålla rent en duschhörna än en kabin. Ofta går duschdörrarna att vika in när de inte används och då känns badrummet rymligare.
  • Planera in bra förvaringsmöjligheter. I ett badrum finns alltid mycket produkter, ett bra tips för att ha ett välstädat och harmoniskt badrum är att ha mycket stängd förvaring där det går att gömma undan familjens alla grejer.
  • Stora speglar är inte bara praktiska utan ger även känslan av ett större rum och reflekterar ljus.
  • Kom ihåg kvalitetsdokumentet! Det är viktigt och väldigt bra att ha. Skulle något hända i framtiden kräver försäkringsbolaget det. Vid försäljning av bostaden kräver besiktningsmannen det.