Golvskolan

 • Det första du behöver veta när du väljer ett golv är i vilket rum golvet ska ligga. Detta är viktigt att veta därför att olika rum står ut med olika mycket slitage. Ska samma golv läggas i många rum får du utgå från det rummet med högst slitage.

  Förutom att golvet måste vara hållbart och se snyggt ut i många år, är det också en stor del av inredningen och utformningen av ditt hem. Du bör tänka på vilket intryck du vill ge rummet för golvet är en stor del av stilen i ditt hem. Genom att välja vissa nyanser och material skapar det olika intryck till rummet. Men börja aldrig att leta efter ett golv baserat på utseende det viktigaste är att du får ett golv som har rätt egenskaper och funktioner till det utrymmet golvet ska ligga i. 

 •  

  Välj rätt underlag

   

  När du har valt ditt golv som har rätt egenskaper och funktioner måste du ha rätt underlag med dig hem. Vilket som är rätt för dig och ditt golv beror på var golvet ska läggas och vad det är för underlag där. Det är olika underlag till olika sorters golv, så fråga alltid oss om du är osäker.

   

  Underlag kan vara spånskiva, gips, betong eller trägolv, detta används när golvet måste planas ut. När underlaget redan är plant, räcker det att använda ett dämpande skikt av t.ex. kartong, filt eller foam. Detta hjälper till att dämpa stegljuden.

   

  Ett vanligt misstag är att tro att det bara är badrummet som ska fuktspärras, men det gäller även i vissa fall när du lägger trägolv. När värmegolv läggs under ett massivt trägolv eller när ett trägolv ska läggas i ett kök, är det en bra idé att lägga en fuktspärr under. Lägger du ett trägolv direkt på ett betonggolv eller i en källare, är det också en bra idé med en fuktspärr eftersom det kan vara fuktigt i den miljön.

   

 •  Välja färg på golvet

  När du väljer färg på golvet, är det viktigt att tänka på vilka andra färger och material som finns i rummen intill. Det är alltid bra att man föreställer sig helheten i huset, då blir det en genomgående känsla i hela huset. Finns det väldigt många olika material och färger kan det lätt kännas rörigt och ge ett oroligt intryck.

  Ett mörkt golv absorberar mycket ljus och kräver därför att det tillförs mycket ljus i form av lampor eller stora fönster. Samtidigt ger ett mörkt golv en mycket hemtrevlig och mysig känsla. Ett mörkt golv passar bäst i större utrymmen, lägger man det i ett litet rum finns risken att rummet upplevs mindre än vad det är. Om du vill att rummet ska se större ut än vad det är, är det bättre att lägga ett ljust golv. 

  Vi rekommenderar att du lägger golvet i riktning mot ljuset, detta gör att springorna inte ska synas för mycket. Är rummet väldigt avlångt eller om du ska lägga det i en korridor är det bäst att lägga golvet längst med den långa väggen, även om ljuset kommer från den väggen. Detta underlättar installationen.

 • Tips
  • Du kan beställa hem ett gratis varuprov om du är osäker på vilket golv du gillar bäst, då kan du jämföra och känna på golvet innan du bestämmer dig.
  • Räkna med ungefär 5% bortfall när du räknar ut hur många paket golv du ska köpa. Det är bättre att ha lite för mycket än att sakna den sista plankan.
  • Lägg paketen med golv inomhus i minst en dag innan du börjar lägga golvet, då anpassas golvet efter rätt luftfuktighet.
  • Undersök hur golvet under ser ut. Ligger det en heltäckningsmatta eller liknande, måste det tas bort tillsammans med alla limrester innan golvet börjar läggas.
  • Underlaget måste vara jämnt, det får inte variera med mer än 3 mm på 2 meter.
 • Läs mer om våra olika golvtyper