Vanliga frågor

 • Se illustrationer i läggningsanvisningarna som medföljer golvet, eller ladda ned anvisningarna från webbplatsen.

  Med den limfria klickfogen är det enkelt att lägga Pergo Original laminatgolv på egen hand. Vårt patenterade klicksystem PerfectFold™ 3.0 erbjuder tre enkla läggningsmetoder som gör läggningen både snabbare och enklare. Mer information finns i våra läggningsanvisningar.

  Ja, under förutsättning att polystyrenet har en lägsta kompressionsstyrka på 250 kPa. Om du använder polystyren med en kompressionsstyrka på 200 kPa måste du lägga en skiva överst som fördelar trycket.

  Köksöar och tunga bänkskivor i sten hindrar golvets naturliga rörelser när det expanderar och krymper. Därför ska du alltid se till att skära ut runt benen på köksön eller bänken och lämna tillräckligt mycket utrymme för golvet att expandera. Det blir då också enklare att byta golvet om det skulle bli aktuellt.

  Ja, men golvytans temperatur får inte överstiga 27 °C. Lägg alltid PE-film mellan golvet och golvvärmesystemet.

  Nej, använd inga sådana system eftersom de kan göra att vatten pressas ned i fogarna.

  En skicklig golvläggare kan skära ut och ersätta en planka på ungefär samma sätt som man gör med parkettgolv.

  Torka några gånger med en fuktig Pergo-mopp och Pergo All round Floor Cleaner.

  Ytskiktet på Pergo-golv är hårt och kompakt, det vill säga smuts och damm fastnar inte så lätt. Allt som behövs för att hålla golvet rent är att du dammsuger det eller torkar av det med en Pergo-mopp. Använd emellanåt en fuktig Pergo-trasa och ett milt rengöringsmedel. Till golv med matt yta rekommenderar vi regelbunden rengöring med Pergo All round Floor Cleaner på hela golvet, eftersom smuts fastnar lättare på en matt yta. Våttorka aldrig ett golv med fasade kanter eftersom det kan samlas fukt i fogarna. Använd en lätt fuktad och noggrant urvriden mopp och se till att torka upp eventuellt vatten i fogarna. Komplett rengöringsanvisning

  Du hittar all information du behöver under Golvläggning med PerfectFold 3.0.

  Om du lägger laminatgolv i en trappa måste det limmas. Använd ett konstruktionslim på tub, t.ex. PL 400 eller PL 600. Trälim håller inte. Som trappnosprofil kan du använda 5-i-1 listen plus aluminiumbasen som trappnos. För bra resultat krävs bra verktyg och mycket tålamod.

  Egenskaperna för TitanX Advanced, inklusive hög reptålighet och lyster, gör att golvet ser fräscht och nytt ut ännu längre.

  Grundregeln är max 13 x 13 meter. Golvet kan krympa och expandera upp till 1 mm per meter total golvlängd, beroende på luftfuktigheten. Därför måste golvet läggas med tillräcklig rörelsemån även vid trösklar, i rummets alla hörn osv.

  De specifika reglerna för garantierna varierar från land till land eftersom de lyder under varje lands lagar och förordningar. För mer information om Pergos golvgaranti i ditt land, fråga din återförsäljare eller kontakta vår kundtjänst.

  Nej. Den hårda laminatytan gör att färgen inte fastnar.

  Använd ett milt regöringsmedel som Pergo All round Floor Cleaner. Använd aldrig såpa, starka rengöringsmedel eller polish. Om du använder fel typ av rengöringsprodukter kan golvet skadas.

  Mindre skador lagas enkelt med Pergos reparationsspackel. Det lagade området smälter in och blir lika hållbart som resten av golvet.

  Laminatgolv består av flera lager av material, som smälts samman genom en lamineringsprocess. Den inre kärnan består vanligtvis av träfiberplatta med hög densitet, kallat HDF (High Density Fibreboard). Dekorskiktet är ett tryckt papper med en imitation av exempelvis trä, sten eller andra material. Det finns även enfärgade eller mönstrade laminatgolv. Det övre skiktet förstärks av ett lager aluminiumoxid, som är ett av naturens hårdaste material. Pergo originallaminatgolv är konstruerade för att hålla hög tolerans mot repor, tryck, stötar, smuts, solljus och värme. Förutom HDF-kärnan och slitskiktet av aluminiumoxid består golven även av en mängd olika patentskyddade skikt som tillsammans gör våra laminatgolv till världens mest slitstarka.

  Du kan lägga Pergo laminatgolv överallt i hemmet, utom i badrum eller andra rum med golvbrunn. Det går även bra att lägga i trappor och i rum med golvvärme, förutsatt att du följer anvisningarna.

  Börja i det övre vänstra hörnet vid den längsta väggen och lägg plankorna i samma riktning som ljuset faller. Plankorna ska alltid läggas från vänster till höger.

  Du ska aldrig lägga Pergo laminatgolv i badrum eller andra fuktiga utrymmen där det finns en golvbrunn. Du bör heller inte lägga Pergo laminatgolv direkt på golvbjälkarna, eftersom du måste ha ett fast och stabilt undergolv som stöd.

  Vid klagomål som gäller golvet vänder du dig till butiken eller golvläggaren där du köpte golvet.