Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 492 72 00

Kundservice

Vardagar 09-19

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 492 72 00
Mina Sidor
|

Lägga golv

Vad kul att du ska lägga ett nytt golv! Idag har de flesta golven ett så kallat klicksystem som gör att man slipper spika och limma fast plankorna. Detta gör att de flesta kan lägga golvet själv, däremot finns det en hel del tips och saker som du ska tänka på när du ska lägga golv. Här har vi samlat tips och råd, från att välja rätt golv till instruktionsfilmer om hur du lägger ditt golv.

Av Bild och text Arredo2019-01-24

1. Inför golvköp och golvläggning

Digitalt Showroom. Få inspiration och se hur våra olika golv blir i olika miljöer.


2. Beställa golv

Räkna med ungefär 5% spill när du räknar ut hur många paket golv du ska köpa. Det är bättre att ha lite för mycket än att sakna den sista plankan.

Underlagsfoam
Glöm inte att köpa till underlagsfoam som du lägger under golvet. Detta sänker ljudnivån, jämnar ut och gör golvet mjukare att gå på. Du kan välja underlagsfoam med eller utan fuktspärr beroende på vilket underlag du har och om du ska ha golvvärme. Fråga oss om du är osäker på vilket du ska välja.

Läggningskit
Om du ska lägga golvet själv rekommenderar vi att du köper ett läggningskit. Beroende på vilket golv du har valt finns det oftast ett läggningskit från samma leverantör som golvet som du kan välja. I kiten ingår olika verktyg för att lägga golvet som är speciellt utvecklade för just deras golv. Förutom dessa kit kommer du även behöva fogsvans och/eller sticksåg, tumstock och penna.


3. När du har beställt ditt golv

När du har fått hem paketen med golv, låt paketen ligga inomhus i minst ett dygn innan du börjar lägga golvet. Då anpassas golvet efter rätt luftfuktighet.

Underlaget: Undersök hur underlaget eller golvet ser ut. Ligger det en heltäckningsmatta eller liknande, måste det tas bort tillsammans med alla limrester innan golvet börjar läggas. Se till att underlaget är jämnt, det får inte variera mer än 3 mm på 2 meter.


TIPS

Om du är osäker på valet av golv kan du beställa hem gratis varuprover hos oss, så kan du i lugn och ro jämföra och känna på golvet innan du bestämmer dig.

Det kan vara mycket man ska tänka på när man ska byta eller lägga ett nytt golv. Bara valet att välja ett golv kan vara svårt. Vi har både lång erfarenhet och ett brett sortiment av golv för alla rum och slitage och delar gärna med oss av vår kunskap och tips. När det kommer till valet av golv finns det en del grundregler som kan vara bra att tänka på. Tänk igenom i vilket rum ni ska lägga, hur mycket slitage det är och bestäm er för en kvalité som passar ert hushåll och det rummet. Exempelvis en hall har ett högre slitage än i ett sovrum. Välj sedan ett golv som passar er till utseendet och er stil. Hos oss kan du även beställa upp till 5 st varuprover så att du kan känna och se hur det ser ut innan du beställer. När du väl har valt ett golv är det dags att beställa och här finns en del tips. Välj till en stegdämp eller foam som du lägger mellan underlaget och det nya golvet. Detta gör att golvet känns mjukare att gå på, det sänker ljudnivån och om du ska ha golvvärme ska du välja stegdämp med fuktspärr. Beroende på vilken leverantör på golvet som du har valt finns det lite olika kit som du kan köpa till som innehåller olika verktyg för när du ska lägga golvet, något du bör köpa med om du planerar att lägga golvet själv. Se gärna hur man lägger golv från de olika leverantörerna som vi har samlat här ovan. Det visar hur du ska göra, steg för steg och ger bra tips på vanliga situationer som uppstår och hur man löser dom när man ska lägga golv.

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också