0
0 kr

Värt att veta om Parkettgolv

Parkettgolv finns i många olika träslag med olika bredder, tjocklekar och mönster. Parkett är vanligtvis uppbyggt i tre skikt där ytskiktet är av massivt trä och de övriga skikten består ofta av gran, furu, plywood eller spånskiva. Syftet med att där är olika skikt är att minska golvets fuktrörelser. Det är ett klassiskt golv som ligger i många svenska hem.

Slipningsbart

Parkettgolv är slipningsbara och håller därför i flera generationer. Kolla hur tjockt slitskikt golvet har innan du köper, ju tjockare skikt desto mer kan du slipa.


I vilka rum det passar

Parkettgolv passar i många olika miljöer men har länge varit fingolvet som bara låg i vardagsrum eller matsal, men parkettgolv kan ligga i alla rum utom badrummet. Bor du i hus eller har småbarn och mycket spring i hallen är kanske inte parkett det bästa valet där. Men bor du i lägenhet har den mesta smutsen och fukten trillat av från skorna innan du kommer upp i hallen och kan då fungera bra. Välj en ytbehandling och ett träslag som är hårt och tål mycket slitage.


Ytbehandling

Dagens parkettgolv är enkla att underhålla och har bra slitstyrka. Slitstyrkan kan variera lite mellan de olika träslagen och de olika ytbehandlingarna. Lack finns i olika nyanser och i olika glans och hårdhetsgrader. Det finns lacker som är väldigt hårda och detta gör att golvet håller längre eftersom det som slits är lacken och inte träskiktet i sig. En lackad yta är lättare att städa eftersom lacken lägger sig som en hinna ovanpå träet och skapar en vattenavvisande yta. Olja däremot tränger ner i träet och framhäver träets egenskaper och utseende. Ett oljat golv är svårare att hålla rent och är känsligare för fläckar.


Vad är 1-stavs, 2-stavs och 3-stavs?

Skillnaden mellan det olika sorterna är hur många stavar det är på varje planka. På en 1-stavsplanka är staven lika bred som plankan, därav kallas den även för plankgolv och den sågas från ett enda stycke trä. Den passar väldigt bra i större rum eftersom den ger ett lugnt intyck men om det läggs i ett litet rum finns risken att golvet gör att rummet ser ännu mindre ut. En 2-stavs planka har två stavar i bredd på varje planka och passar bra i det flesta rummen. Tillsist är det 3-stavs som då alltså har tre stavar i bredd på varje planka som placeras ut slumpmässigt på plankan för att skapa ett livfullt golv. Den här sorten passar bra i mindre rum för att få ytan att se så stor ut som möjligt. Här kan du se vårt utbud samt beställa parkettgolv.


Fiskbensparkett, Skeppsgolv och Holländskt mönster

Våra parkettgolv finns i några olika mönster, förutom 1, 2 och 3-stavs har vi även fiskbensparkett, skeppsgolv och holländsktmönster. Fiskbensparkett är ett klassiskt golvmönster som inspirerats av just fiskben. Finns både varianter som ska limmas, spikas och klickas ihop. Skeppsgolv känns igen på sina karaktäristiska mörka ränder även kallad listmarkering. Den består av en gummilist som fräses ner och monteras på fabriken, den gör så att golvet får sitt karaktäristiska utseende och varje bräda får en egen rörelsefog.

Holländskt mönster är när stavarna är lagda i ett sorts rutmönster. Detta skapar stor karaktär till rummet och är ett klassiskt utseende på parkett.


Bra att tänka på

Precis som med många andra golv är det viktigt att tänka på i vilken riktning planken ska gå åt i rummet. Detta beror på var ljuset från fönster kommer ifrån och vilka dimensioner rummet har. Ett golv som läggs åt ”fel håll” kan uppfattas som störande för ögat och göra att rummets proportioner ändras.

Läggs ett bra underlag under blir det ett väldigt tyst golv som är skönt att gå på.


Träslag

Vi säljer parkettgolv av många olika träslag och varje träslag har sitt unika utseende och egenskaper. Det finns både massiva parkettgolv som består av ett enda träslag rakt igenom och det finns parkettgolv som är uppbyggda i olika skikt där ytskiktet är av det fina träslaget som går att slipa ner för att snygga till med åren. De två andra skikten är oftast av gran, furu, plywood eller spånskiva.

De olika träslagen vi säljer är ask, björk, bok, ek, jarrah, teak och valnöt.