010 492 72 0008.00-22.00

0
0 kr

Värt att veta om Trägolv

Trägolv är ett väldigt vackert golv med naturlig patina. Det finns i många olika färgvariationer, ytbehandlingar och tjocklekar. Vi har valt ut kända leverantörer som tillverkar fina och gedigna trägolv. Om du tar hand om ditt trägolv kommer det se fantastiskt ut i många år framöver och tillför mycket till ditt hem.

Slipningsbart

Trägolv är slipningsbara ett par gånger under sin livstid, hur många gånger beror på hur tjockt golvet är. Så även om golvytan kanske inte håller i flera generationer så gör golvet det. Det går att slipa om golvet och ge det en helt ny ytbehandling. Läs mer om de olika ytbehandlingarna lite längre ner.

 

I vilka rum det passar

Trägolv gå att lägga i alla rum utom badrum, men trivs allra bäst i helt torra utrymmen. Vill man lägga ett trägolv i tillexempel kök eller hall krävs ett starkt trägolv av ett hårt träslag med en vattenavvisande lackerad ytbehandling. Även en fuktspärr under golvet är att rekommendera. För att hålla ytan snygg så länge som möjligt plocka gärna upp sand och gruskorn dagligen, de kan annars skapa repor. Trägolv har en ganska låg densitet och det gör att det lätt kan bli märken och repor.

 

Förbehandlingar

Olika förbehandlingar gör att golven upplevs, känns och ser olika ut. Ett borstat golv framhäver träets struktur och ådring och du får en genuin träkänsla. Handskrapat golv skapar ett rustikt utseende och du känner djupa ådringar och sprickor under fötterna. Ett infärgat golv kan antingen ge golvet en naturlig karaktär eller ge det en helt ny. Rökning ger golvet en genomfärgad och mörk ton.

 

Sortering

Vi har våra golv i två olika sorteringar, natur och rustik. Natur är jämnare med mindre färgskiftningar och färre kvistar medan rustik är livlig med en hel del färgskiftningar med många kvistar och ådringar som skapar stark karaktär och träkänsla.

 

Ytbehandling

En del trägolv säljs förbehandlade de är då färdiga att användas direkt efter läggning, andra säljs obehandlade och du kan då själv välja vilken stil, känsla och nyans du önskar på ditt golv. Det vanligaste ytbehandlingarna är lack och olja. Olja tränger ner i trägolvet och framhäver träets egenskaper och utseende samt ger träet ett vattenavvisande skydd. Ett oljat golv är känsligare för fläckar, därmed är det svårare att hålla rent och för att golvet ska hållas vackert behövs regelbundet underhåll.

Lackat golv däremot lägger sig som en hinna ovanpå och skapar en vattenavvisande yta. Detta gör att fläckar inte kan tränga ner i träet och det blir ett lättstädat golv. Lacken finns i olika nyanser och av olika glans och hårdhetsgrader. Vill du ha ett slitstarkt golv ska du välja ett hårt lack, men tänk på att det inte är helt enkelt att lacka ett golv jämnt på egen hand så att anlita en professionell golvläggare här är att föredra. Det finns en rad olika produkter som du kan ytbehandla ditt golv med, vax, olja och lack.

 

Bra att tänka på

Trägolv är ett levande golv och rör på sig efter luftfuktighet och temperaturförändringar i huset. Det är därför viktigt att lägga golvet med lite distanser så där finns plats för expansion. Tänk på att golvet måste förvaras inomhus minst ett dygn innan det ska läggas, detta är ett måste för att golvet ska hinna få rätt temperatur och vara helt torra vid läggningen. Golvtillverkarna har egna läggningsinstruktioner som du kan ta del av för att få tips och råd på hur du lägger ditt nyinköpta golv.

 

Träslag

Vi säljer trägolv av många olika träslag och varje träslag har sitt unika utseende och egenskaper. Det finns både massiva trägolv som består av ett enda träslag rakt igenom och det finns parkettgolv som oftast är uppbyggda i tre skikt där ytskiktet är av det fina träslaget som går att slipa ner för att snygga till med åren. De två andra skikten är oftast av gran, furu, plywood eller spånskiva. De olika träslagen vi säljer är ask, björk, bok, ek, jarrah, teak och valnöt. Läs mer om varje träslag här nedanför och klicka på bilden om du vill se alla golv vi har i det träslaget.