Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 492 72 00

Kundservice

Vardagar 09-19

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 492 72 00
Mina Sidor
|

Inspiration - Kökskakel

Vilken stil på kökskaklet passar dig och ditt kök? Ska du kakla om i köket och söker köksinspiration? Här har vi samlat massor av inspiration om kökskakel för alla olika stilar. Få tips och idéer på hur du kan förändra ditt kök och få till stilen som du vill ha!

Av Arredo2019-10-04

Stora kakelplattor

En trend som verkligen har kommit för att stanna är de stora plattorna över vasken. De stora plattorna ger verkligen ett stilrent och enhetligt intryck och passar stilrena kök. Förutom att plattornas storlek i sig ger ett enhetligt intryck gör det också att man slipper foga lika mycket vilket i sin tur gör att det blir ännu mer enhetligt. Om du vill ha stora plattor, tänk då på att välja en platta som är rakskuren vilket gör att man kan ha smala fogar mellan plattorna vilket ger den där enhetliga känslan.

 

Lantligt och rustikt

Fasade kakelplattor (även kallat Biselado) har varit populärt länge nu. Egentligen är detta en klassisk kakelplatta och finns i en mängd olika färger och storlekar. Att den just har fasade kanter gör att den passar många olika stilar, allt från lantligt kök till ett industri kök. För att få fram de olika stilarna har färgen på fogen stor betydelse. En vit eller ljusgrå fog ger ett mjukt och lantligt intryck. Om du istället väljer en antracit eller svart fog mellan plattorna får du ett mer rustikt intryck. Förutom fogens färg är det trendigt att placera plattorna med en förskjutning, även kallad halvförband.

 

Matt eller blank?

Förutom storleken på plattan kan du även fundera på vilken yta du vill ha? Det finns en mängd olika ytor som ger olika intryck och påverkar ljuset på olika sätt. Matta plattor ger ett enhetligt intryck, skimmer och blanka plattor reflekterar ljus och ger mer liv. Om du har ett mörkt kök kan det vara bra att välja en platta som är blank eftersom det gör att rummet känns och blir ljusare. Förutom de klassiska blanka och matta ytorna finns det även modernare val, varför inte välja en med metall skimmer som ger ett snyggt, rått intryck.

 

Mönster

Marockanskt kakel är en trend som har hållit i sig och visst gör den sig som kökskakel. Om du vill ha ett kök som sticker ut och ger ett lekfullt och intressant intryck är marockanskt kakel helt rätt. Välj bland en mängd olika mönster och färger, allt från dova till riktigt färgsprakande mönsterplattor. Flera av våra serier finns även som mix och gör att du kan vara kreativ och sätta olika mönstren och färgskalor i helt unika kombinationer.

 

Industrikänsla

Vita kvadratiska kakelplattor har varit populärt ett tag nu, framförallt 15x15 eller 20x20 cm. Egentligen är detta också en klassisk kakelplatta men med en antracit eller svart fog mellan plattorna har det blivit väldigt trendigt. Förutom fogens färg är det även här trendigt att placera plattorna med en förskjutning, så kallad halvförband. Är det denna stil som du vill ha kan du enkelt skapa det även i ditt kök. Tänk på att välja rätt fogfärg bara, antingen antracit eller svart och hur du sätter plattorna. För att verkligen få till stilen, välj en kökskran och bottenventil i mässing eller varför inte matt svart för att förstärka industrikänslan?

 

TIPS

- Du kan använda klinkerplattor som kökskakel.
- Välj en rakskuren platta för smalare fog.
- Ska du kakla om i köket själv? Tänk på att desto mindre plattor, desto lättare är de att hantera.

 

Har du svårt att bestämma dig? Hos oss kan du beställa varuprover.

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också