0
0 kr

Värt att veta om Mosaik

Mosaik - det ordet har du säkert hört många gånger när du har varit på semester i Italien eller andra länder runt Medelhavet!

Människan har faktiskt använt sig av mosaik för att smycka och dekorera tempel, kyrkor men även andra byggnader i tusentals år. Mosaik består av små keramiska eller glas-plattor i olika färger och former som bildar ett mönster. Precis som en konstnär målar en tavla så lägger man en tavla i mosaik. Den äldsta mosaiken som har hittats är gjord 100 år f.Kr.

Det har faktiskt hänt mycket och idag finns mosaik i en mängd olika färger men även som enkelfärgade, de kan vara gjorda av glas, kristall eller keramik. Plattorna är fästa på ett ark vilket gör det enkelt att sätta upp mosaik, även på stora ytor.


Var använder vi mosaik idag?

Vi kan egentligen använda mosaik lite överallt i vårt hem. Många använder sig av mosaik för att bryta av och få färg/form mot exempelvis ett annars vitt badrum. Mosaik är också väldigt fint att ha i köket som kökskakel och i pooler där en speciell typ av mosaik används. Med sin färgvariation, olika materialval och storlekar är mosaiken också ett populärt val hos hemma fixare. Varför inte göra om en lerkruka, ett bord eller bricka av spillet från badrummet eller köket?


Keramisk mosaik

Keramisk mosaik är små klinkerplattor som både kan vara glaserade och oglaserade. Dessa små plattor är gjorda av hårt pressad lera som ger en tålig mosaikplatta. Precis som klinker är dessa plattor väldigt tåliga och går bra att lägga på golv både inomhus och utomhus.


Kristallmosaik

Kristallmosaik är genomskinlig mosaik, gjort av färgat glas. Kristallmosaiken är genomskinlig och ger en väldigt speciell känsla. Den här typen av mosaik passar väldigt bra i badrum och toalett och kan vara ett snyggt material att bryta av runt spegeln, toaletten eller varför inte i duschen.


Glasmosaik

Glasmosaik färgat mosaik i glas. Mosaiken är inte genomskinlig som kristallmosaiken utan är gjord genomfärgat glas.Glasmosaik är väldigt vackert och fungerar både i kök, badrum och toalett.


Pool mosaik

Om du vill ha mosaik i poolen så är det väldigt viktigt att välja rätt! Mosaiken måste tåla att vara utsatt för vatten hela tiden och får inte ha ett absorptionsvärde som är högre än 0,5 viktprocent. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med vår personal när du ska köpa mosaik till din pool.