Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 492 72 00

Kundservice

Vardagar 09-19

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 492 72 00
Mina Sidor
|

Värt att veta om Natursten

Till kategorin Natursten hör marmor, granit och skiffer. Dessa olika stenarter har olika egenskaper och lämpar sig därför till olika delar av hemmet. Här nedan hittar du information om de olika stenarterna och vi hoppas att informationen pekar dig i rätt riktning när du ska välja nytt golv eller väggplattor till ditt hem.

Av Arredo2019-01-25

Marmor

Marmor är en metamorf bergart som till större delen består av kalkspat som utsatts för höga temperaturer och högt tryck i flera miljoner år. I sin naturliga färg är marmor vit, men eftersom den har påverkats av väder och föroreningar av olika slag så får den mörkare, insprängda nyanser. Marmor har varit väldigt populärt länge och människan har brutit stenarten i flera tusen år. En av de populäraste marmorsorterna är Carrara marmor från Italien.

Marmorns egenskaper: Marmor är en porös och lättarbetad bergart som har använts som en byggnadssten väldigt länge.

Fördelar: Väldigt snygg, ljus och passar in i de flesta hem. En klassisk natursten som är tidlös.

Nackdelar: Eftersom marmor är en porös sten så är den känslig för syror så som vinäger, juice, vin m fl. Vår rekommendation är att du inte lägger ett marmorgolv i kök eller badrum då golvet kan utsättas för olika typer av vätskor och syror.


Granit

Granit är en av de vanligaste bergarterna på vår planet. Den uppstår när magma som finns djupt ner under jorden kyls ner under en längre period. Till utseendet är granit grovkornigt och finns i en rad olika färger. Färgen avgörs av vilken mineralsammansättning den specifika stenen har.

Granitens egenskaper: Granit är en hård och tålig stenart med väldigt bra egenskaper. Bör behandlas med jämna mellanrum för att granitplattan ska behålla sin lyster.

Fördelar: Granit kallas inte hårdsten utan anledning! Den är väldigt hård och som polerad och behandlad tål den även vätskor och smuts. Granit har inga öppna porer, är tålig för repor och stötar och kan därför användas som bänkskiva i kök och badrum eller som golv.

Nackdelar: Polerad marmor kan upplevas som hal om man går skor med blöt sula. Är även lite kallt om man inte lägger golvvärme under granitplattorna.


Skiffer

Skiffer är en ihopsättning av fikorniga sedimentärbergarter som är rika på lera. Skiffer används faktiskt till väldigt många saker. I och med att stenen är lätt att klyva så kan tunna plattor användas till tak på hus, mosaik kan användas till väggar och skifferplattor till golv.

Skifferns egenskaper: Skiffer kan ha en lite oregelbunden yta som är väldigt vacker och som lämpar sig till väggar. Ser även väldigt vacker ut att använda som i trädgården. Plattorna kan även användas inomhus.

Fördelar: Väldigt snygg och mjuk i formerna och fungerar både inomhus och utomhus och du kan både lägga den som golv och på väggarna.

Nackdelar: Då skiffer är poröst så är det lite svårare att hålla rent om man spiller ut något över golvet. Vår rekommendation är att du inte lägger skiffergolv i kök eller badrum.

Andra som läste artikeln läste också