Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010 492 72 00

Kundservice

Vardagar 09-19

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010 492 72 00
Mina Sidor
|

Kakel & Klinker Skola

Marmorea2 Oxford Greige

Marmorea2 Oxford Greige

Att välja kakel och klinker är inte alltid lätt, men om man börjar med vilken känsla man vill åt så har man kommit en bra bit på vägen. Olika färger, former, storlekar ger olika intryck och väcker känslor. Fogfärgen är viktigare än du tror och påverkar slutresultatet så att plattornas färg eller mönster kommer fram på bästa sätt.

Av Arredo2020-09-15

Ytan på plattan ger olika intryck. En blank yta speglar ljus bättre och kan upplevas exklusiv, medan en matt yta blir dovare och lugnare.

En blank yta blir betydligt halare och därför passar en matt yta ofta bättre i badrum, hall och utomhus. Vill man ändå ha en blanka plattor i sitt badrum kan man välja mindre plattor inne duschen, exempelvis mosaik.

 

Välj rätt storlek på plattorna

Stora plattor ger ofta ett lugn och känns harmoniskt, medan små plattor ger ett livligt intryck. Med stora plattor i ett litet rum riskerar man att få småbitar kvar, som kan påverka slutresultatet negativt. Allt kommer till tycke och smak men rådet är att stora plattor i stora rum och små i mindre rum. I duschen är det generellt mindre plattor som är regel på grund av fallet inne i duschen. Numera finns väggnära golvbrunnar som ger möjlighet att ha även stora plattor i hela sitt badrum vilket blir jättesnyggt.

Badrumsinspiration - Stora klinkerplattor med integrerad golvbrunn

Carrara Marmor Arredo kombinerat med Unidrain Highline Custom

 

Färgen på fogen spelar roll

Rätt fogfärg kan lyfta ditt badrum, men fel färg på fogen kan ge badrummet den där irriterande känslan av att något som skaver och gör inte plattorna rättvisa. Har du t.ex. ett vackert mönstrad golv så blir det naturligt att låta väggarna stå tillbaka och låta golvet få fokus – då passar en fog som så mycket som möjligt går i samma ton som väggarnas plattor. Har du istället valt en speciell sättning eller form på platta, kanske du istället vill få fram det med fogen som mönster, och då blir mer kontrasterande färg naturligt att välja.

 

Vit fogfärg

Ger en diskret känsla, medan ljusgrå är en standard färg som plattsättaren oftast använder om de får bestämma, men som är både snygg och praktisk.

Köksinspiration - Kakel med vit fog

Grått Kakel 10x10 från Natucer

Grå fogfärg

Ger lite mer effekt, grå fog är (av uppenbara skäl) lite mörkare än ljusgrå men inte fullt så kraftig som mellangrå. Den kallas många olika namn men gemensamt för denna nyans är att den är “lagom” på ett snyggt sätt. Om du istället jobbar med vita plattor så kan grå fog ge en tillräcklig konstrast mot det vita för att synas på håll men tar inte över rummet.

 

Mellangrå fogfärg

Ger ton åt tidlösa format som 10x10 eller 15x15 för att skapa en intressant effekt och för att plocka upp detaljer i badrummet.

 

Mörkgrå fogfärg

Lagom grafisk och retroflörtande. Den mörkgrå fogen är vanlig till mörka golvplattor då den passar de flesta samtidigt som den döljer smuts bättre än svart fog som oftare avslöjar kalkavlagringar.

Badrumsinspiration - Kakel med grå fog

 Vitt Kakel 10x20 från Arredo

Svart fog

Våga gå lite längre. En av de tydligaste trenderna ett tag nu har varit mörk fog mot vanliga, vita kakelplattor. Till synes ett enkelt knep som är väl värt att ta vara på. En svart fog matchas extra bra med den industriella stilen som kännetecknas av mycket metall, patina och charm. 

En liten tumregel att ta till om din plattas kulör befinner sig mittemellan två fogfärger; Önskar du att fogen ska flyta ihop med plattan, så välj en lite mörkare nyans. Vill du istället att fogen ska synas lite mer än plattan , så välj en lite ljusare

Det är just nu populärt att sätta plattor förskjutet på olika sätt för att skapa ett liv på väggarna. Detta gäller såväl mindre storlekar, vanligast då med halvförband, som större format som oftare sätts i fallande längder (också av tekniska skäl).

Badrumsinspiration - Vitt kakel med svart fog

Vitt Kakel 15x15 från Arredo

 

Att förskjuta plattorna ger ett liv – ju mer du förskjuter och mixar format desto mer liv får du. Klassiska varianten är halvförband (även kallad “tegelsättning”) och sätts helt enkelt med 1/2 plattas förskjutning. Detta är numera en populär sättning av klassiska vita 15×15 kakelplattan. Du får lite liv, men ändå harmoniskt intryck. Vill du gå steget längre kan du sätta förskjutning i höjdled istället.

 

Kakel är ett naturmaterial

Det gör att plattorna i regel inte är identiska beroende på naturliga variationer och olika bränningar. Många serier tillverkas även för att ge en levande färgspridning. För att fullt förstå hur vackert slutresultatet blir ber vi dig fråga din återförsäljare om tips och råd.

 

Kombinera gärna med golvvärme

Detta leder till att du får en varmare och mjukare upplevelse. Golvvärme gör dessutom att ditt golv torkar snabbare, både efter duschen och efter de blöta skorna i hallen.

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också