0
0 kr

Värt att veta om Kakel

Kakel är en glaserad platta gjord av lergods som är ett poröst material.

Kakel är perfekt för väggar i både torra och våta utrymmen inomhus. Det finns väldigt mycket att välja bland i olika färger, former och ytskikt, det är bara tycke och smak som avgör. I duschen är det extra viktigt att golvet är halkfritt och att det lutar mot golvbunnen så att vattenavrinningen blir bra. Därför är det många som väljer att lägga mindre plattor just vid duschen och större plattor i resten av badrummet. Mindre plattor är lättare att lägga när underlaget inte är helt plant. Det blir även en snygg detalj och ger ett avdelat intryck.

 

Fördelar: Finns i väldigt många olika utföranden så det finns något för alla. Det är hygieniskt, vattentätt och lättstädat. Passar bäst på väggar inomhus i både torra och våta miljöer.

Nackdelar: Gjort av ett poröst material och bör därför inte läggas på golvet. Det finns kakel som går att lägga på golvet, leta då efter tjockare varianter på ca 7-8mm. På grund av att det är ett poröst material är kakel inte lämpligt för golvvärme.

 

Vad är skillnaden?

Kakel är en platta av ett ganska poröst material som kallas lergods som alltid är glaserade. Kakel passar bäst till väggar inomhus i både våta och torra utrymmen.

Klinker är en platta av ett tätare keramiskt material än kakelplattan och finns både som glaserade och oglaserade. Passar bra till både vägg och golv i torra och våta miljöer både inomhus och utomhus.

Mosaik är små plattor gjorda av antingen keramik eller glas. Kommer levererade på kartor av nät för att förenkla monteringen. Finns både glaserad och oglaserad och passar bra i både torra och våta utrymmen.

Natursten är porös marmor som nöts i en stentumlare för att skapa ett mjukt och naturligt intryck. Sjösten är känsligare än granitkeramik och klinker och behöver underhållas för att behålla sin färg och lyster. Ger ett levande intryck eftersom varje platta är unik.

Granitkeramik är plattor av porslinskvalitet som passar på alla ytor både inomhus och utomhus. Finns ofta i stora format och passar väldigt bra på golv som används flitigt.

 

Bra att tänka på

Ska kaklet vara i badrummet eller i köket? Det olika rummen ställer olika krav på materialet. Se till att du väljer ett kakel som ändamålsenligt.

Har du öppen planlösning och ska sätta kakel i köket ställer det högre krav. Då kommer kaklet att synas från andra rum och ska passa in i helheten tillsammans med andra färger du har i hemmet. Tänk på att inte välja ett alltför framträdande kakel som kanske inte passar in den dagen du byter textilier eller andra detaljer i hemmet.

Badrummet ligger mer för sig själv och du kan alltid stänga till dörren så här kan du göra ett mer färgstarkt val om du vill. Tänk bara på att det ska vara lättstädat i ett badrum och att inte golvet blir halt när det blir vått.

Tänk efter en extra gång när du ska välja fog. Fog finns i många olika nyanser och kan bidra till stora förändringar till helheten beroende på vilken färg du väljer. Mörk fog till en ljus kakelplatta kommer ge ett tydligt rutmönster medan en ljus fog till ljus platta kommer ge ett diskret och mjukt intryck.

Är du osäker på färgen kan du beställa hem ett varuprov gratis från oss. På så sätt ser du färgen i rätt miljö och i rätt ljus.

Har du ett mörkt badrum utan dagsljus gör ett glansigt kakel att rummet känns ljusare eftersom det reflekterar ljuset. Har du stora ljusinsläpp kan en blank yta skapa många reflektioner och ge ett för ljust intryck. Här kan en matt yta hjälpa till att neutralisera och skapa ett lugn.